Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că, în discuțiile de miercuri cu Guy Verhofstadt, liderul grupului ALDE în PE i-a transmis că a criticat ALDE european. În replică, Tăriceanu i-a comunicat că nu a făcut acest lucru, ci a arătat că are „o mare dezamăgire” legată de Rezoluție.
„Guy Verhofstadt mi-a spus «ne-ai criticat». I-am spus, «nu, nu v-am criticat, am spus că am o mare dezamăgire». Un lucru important care figura în proiectul de rezoluție, la punctul patru se scria acolo așa – este pusă sub semnul întrebării legitimitatea protocoalelor încheiate între SRI și instituții din justiție. Din motive neștiute, nici el nu a știut să îmi explice, acel punct a dispărut. I-am spus că textul rezoluției nu mi se pare echilibrat”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, miercuri la Parlament, la finalul întrevederii cu delegația Parlamentului European, condusă de președintele PE, Antonio Tajani, scrie mediafax.ro.
Tăriceanu a adăugat că i-a explicat oficialului european situația din România, demonstrându-i că partea română este dispusă să coopereze, ceea ce dovedește soliditatea respectării valorilor europene și a statului de drept.
„Am avut o întrevedere cu Guy Verhofstadt. Se fac la anul 30 de ani de când ne cunoaștem și milităm împreună pentru familia liberală europeană. Am avut o discuție destul de așezată cu el pe chestiunile care sunt de preocupare. Am avut posibilitatea să îi arăt cu dosarele în față care sunt punctele în dispută ridicate de rezoluția adopată în PE, care e poziția Comisiei de la Veneția și a noastră, arătând astfel de că avem toată disponibilitatea de a ține cont de aceste recomandări. Disponibilitatea noastră dovedește tocmai soliditatea noastră în ceea ce înseamnă valorile europene și ale statului de drept. Este dovada cea mai bună că nu există, așa cum încearcă, din păcate Opoziția să acrediteze, un dublu limbaj. Mă bucur că Guy Verhofstadt a avut răbdarea să asculte”, a completat Tăriceanu.
Președintele Senatului a mai spus că liderul grupului ALDE în Parlamentului European nu a fost deloc surprins de ceea ce se întâmplă în țara noastră. Tăriceanu a adăugat că e posibil ca Guverne să trimită anumite observații Comisiei Europene pe marginea MCV.
„El (Guy Verhofstadt – n.r.) nu e deloc surprins de ceea ce se întâmplă pentru că în final cred că foarte multă lume a înțeles că nu e o dispută pe statul de drept autentică, ci o dispută între putere și opoziție în România, iar exportarea ei în plan extern poate să ducă la concluzii care nu sunt bazate pe cele mai reale și factuale elemente. Probabil că Guvernul își va rezerva dreptul ca pe marginea MCV să trimită anumite observații la Comisia Europeană”, a conchis Tăriceanu.
O delegație a Parlamentului European, condusă de președintele PE, Antonio Tajani, a avut, miercuri, la Parlament, o întrevedere de aproximativ o jumătate de oră cu președinții celor două Camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, precum și cu liderii partidelor parlamentare.
Delegația PE a mai avut, miercuri, întâlniri cu președintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, și cu premierul Viorica Dăncilă, la Palatul Victoria.